Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Πληκτροδακτυλία -από το αρχείο μου

Κοίταξε προσεκτικά τις φωτογραφίες. Σίγουρα αυτά τα δάχτυλα δεν είναι συνηθισμένα. Έχουν μια ιδιαίτερη μορφολογία που στην ιατρική την χαρακτηρίζουμε ως "πληκτροδακτυλία".

Αυτή η διαταραχή είχε παρατηρηθεί από τον Ιπποκράτη, ο οποίος την είχε συνδέσει με τη φυματίωση και με την παρουσία πύου στον θώρακα (εμπύημα). Σήμερα γνωρίζουμε ότι μπορεί να συνοδεύει μια πληθώρα νοσημάτων (πνεύμονα, καρδιάς, ήπατος, εντέρου,...). Σπάνια είναι ιδιοπαθής, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας, ενώ, επίσης σπάνια, μπορεί να είναι κληρονομική.

Χαρακτηρίζεται από την κύρτωση των νυχιών και την αποστρογγύλωση εκείνων των τμημάτων των δακτύλων που φέρουν τα νύχια. Μπορεί να εμφανιστεί στο ένα μόνο χέρι ή/και στα δύο, ή και στα πόδια, ή μόνο στο ένα δάκτυλο.
Όπως και να ΄χει, αν τα δάχτυλά σου αλλάζουν με τον τρόπο που βλέπεις ...πήγαινε στον γιατρό σου.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο. Ο ασθενής μου ΔΕΝ είχε τέτοια δάχτυλα, αλλά είχε έξι μήνες να έρθει να με επισκεφτεί καθώς είχε αποφασίσει να στέλνει την κόρη του για να παίρνει τις συνταγές για τα αντιυπερτασικά του φάρμακα!!! Όταν, μετά από τις επίμονες προτροπές μου, αποφάσισε να με επισκεφτεί, παρατήρησα ότι τα δάχτυλά του είχαν αυτή τη μορφή και αμέσως τον υπέβαλα στον ενδεικνυόμενο έλεγχο. Δεν έχει σημασία τι του διάγνωσα. Σημασία έχει ότι θα μπορούσαμε να είχαμε εντοπίσει νωρίτερα το πρόβλημά του και η κατάληξη να ήταν διαφορετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: