Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Προκαλεί η πίεση πονοκέφαλο;




Με εξαίρεση ελαχιστότατες περιπτώσεις η πίεση δεν κάνει κανένα απολύτως σύμπτωμα, και αυτός είναι ο λόγος που ένα μεγάλο ποσοστό των υπερτασικών αρρώστων παραμένει αδιάγνωστο. Ο μύθος αυτός δημιουργήθηκε, και συντηρείται, από την παρατήρηση πως όταν, για παράδειγμα, πονάει το κεφάλι μας η πίεσή μας είναι ανεβασμένη.
Μα ο πονοκέφαλος, όπως και κάθε πόνος, αποτελεί κατάσταση στρες για τον οργανισμό. Κάθε στρες, σωματικό ή ψυχολογικό, μπορεί να μας ανεβάσει στιγμιαία και παροδικά την πίεση (αυτό που οι παλιοί ονόμαζαν λανθασμένα «νευροπίεση» -θα επανέλθω σε αυτό το ζήτημα).
Και βέβαια, αυτή η παροδική αύξηση της πίεσης δεν σημαίνει πως πρέπει να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, όπως κάνουν πολλοί που παίρνουν μόνοι τους έξτρα χάπι!!! Αυτό κι αν είναι τραγικό λάθος. Είναι λάθος γιατί, όπως προείπα και τονίζω εδώ, η αύξηση της πίεσης είναι ΠΑΡΟΔΙΚΗ. Αυτό σημαίνει ότι μετά από μικρό χρονικό διάστημα θα επανέλθει στα φυσιολογικά. Για σκέψου η πίεσή σου να έχει ανέβει στο 18 γιατί τσαντίστηκες με το γείτονα που σου έκλεισε το πάρκιγκ. Θα ηρεμήσεις και θα πάει να πέσει στο 12. Εσύ όμως από το φόβο σου παίρνεις έξτρα χάπι. Δεν κινδυνεύεις το 12 να γίνει 8; Και μετά τι; Θα σέρνεσαι από τη ζαλάδα αν δεν λιποθυμήσεις. Υπάρχουν πολλές αναφορές για εγκεφαλικά επεισόδια και για εμφράγματα που τα προκάλεσε η λήψη ταχείας δράσης αντιυπερτασικού (υπογλώσσιες κάψουλες Adalat 5 mg) και αυτός είναι ο λόγος που ποτέ και κανένας δεν θα πρέπει να έχει στο σπίτι του τέτοιου είδους σκεύασμα.
Άρα: Όταν δεν νοιώθουμε καλά μιλάμε με τον γιατρό μας και δεν αποδίδουμε την αδιαθεσία μας στην αυξημένη μας πίεση, και, πολύ περισσότερο δε, ΔΕΝ παίρνουμε έξτρα χάπι. Αν η πίεσή μας εξακολουθεί να παραμένει αυξημένη, αυτό σημαίνει πως είναι πιθανό να μην ρυθμιζόμαστε άρα ...πάλι μιλάμε με τον γιατρό μας. ΟΧΙ στις θεραπευτικές πρωτοβουλίες!
Εξάλλου, μπορείς να καταλάβεις το αληθές των λόγων μου αν αναλογιστείς το εξής: Όταν ανεβοκατέβεις σκάλες, η πίεσή σου ανεβαίνει πολύ, ενίοτε και πάρα πολύ, χωρίς να σε πιάσει πονοκέφαλος. Όταν κάνεις σεξ, η πίεσή σου ανεβαίνει πολύ (εξαρτάται από τη σχέση σου με το πρόσωπο ενασχόλησής σου!), αλλά δεν σε πιάνει πονοκέφαλος –εκείνο το «αγάπη μου έχω πονοκέφαλο σήμερα» είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και δεν εμπίπτει σε ιατρικό ζήτημα αλλά αφορά σε πρόβλημα στη σχέση σου!
Κάθε παυσίπονο που πήρες για τον πονοκέφαλό σου, με εξαίρεση την παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Lonarid), μπορεί να ανεβάσει την πίεσή σου μέχρι το φάρμακο να φύγει από το αίμα σου.
Επιτέλους! Πίστεψε πως η πίεση δεν κάνει πονοκέφαλο και μην πονοκεφαλιάζεις με αυτό το ζήτημα γιατί θα αγχωθείς και θα σου ανέβει η πίεση και τρέχα γύρευε!!!
Υ.Γ.
Η μόνη περίπτωση που συσχετίζεται η υπέρταση με την αυξημένη πίεση, είναι μια κατάσταση που ονομάζεται κακοήθης υπέρταση. Η διάγνωση αυτής της σπάνιας κατάστασης τίθεται από τον συνδυασμό πολύ αυξημένης αρτηριακής πίεσης και χαρακτηριστικών ευρημάτων από την οφθαλμολογική εξέταση! Γι’ αυτό, αν έχεις πονοκέφαλο και πολύ υψηλή πίεση, είναι προτιμότερο να επισκεφτείς επειγόντως τον οφθαλμίατρό σου παρά να περιμένεις με τις ώρες στην ουρά των καρδιολογικών ή των παθολογικών επειγόντων περιστατικών!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ήταν το πιο κατανοητό και ξεκάθαρο άρθρο που διάβασα μέχρι τώρα. Ευχαριστώ πολύ.