Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Πάγος vs "νάρθηκας-φάρμακα-παροχές ΕΟΠΥΥ": Αγώνας άνισος!!!

Όσες προσπάθειες κι αν κάνει ο εκάστοτε υπουργός υγείας για την περιστολή των δαπανών στην υγεία, τελικώς το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υπερτιμολόγηση των ιατρικών φαρμάκων-συσκευών-υλικών-κ.λ.π. αλλά και/η υπερκατανάλωση και η υπερσυνταγογράφηση αυτών.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η παραπάνω εικόνα, που κυκλοφόρησε κάποια στιγμή ευρέως στο facebook, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από διάφορους πολίτες αλλά και από γιατρούς. Κάποιοι, γιατροί στην πλειοψηφία τους, σχολίασαν την πρώτη σειρά, για να δώσουν έμφαση στην απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος και να τονίσουν το αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο ασθενής θέλει να πάρει αυτό που έχει ακούσει ότι θα του κάνει καλό και η γνώμη του ιατρού περνά συχνά σε δεύτερη μοίρα.
Η 1η στήλη δείχνει επίσης ένα μέρος της πραγματικότητας: άλλο συστήνει ο ιατρός, άλλο παίρνει ο ασθενής -συνήθως ακριβότερο!
Η 2η στήλη είναι ό,τι πρέπει για να φωνάζουν οι λαϊκίζοντες: "Ο ΕΟΠΠΥ δεν πληρώνει τίποτα την ώρα που οι κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι συγκριτικά τεράστιες".
Όλα τα παραπάνω είναι σωστά αλλά αυτό που θα είχε το μέγιστο ενδιαφέρον είναι η αντιπαραβολή της πάνω αριστερά εικόνας με την κάτω δεξιά εικόνα! Λίγος πάγος θα έφτανε! Αλλά με τον πάγο....ο ιατρός δεν θα ήταν "καλός" στα μάτια του ασθενή, ο ασθενής δε θα ικανοποιούνταν και θα απαιτούσε κάτι πιο "δραστικό", το οποίο θα αναζητούσε μέχρι να το πάρει, τα καταστήματα ιατρικών ειδών δεν θα είχαν δουλειά, κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: