Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί τα κουτιά των φαρμάκων έχουν 28 χάπια;

 
Τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα κυκλοφορούν σε συσκευασίες που περιέχουν 14 ή 28 χάπια.
Κάποιοι ασθενείς παραπονούνται γιατί θεωρούν πως δεν βγάζουν το μήνα και υποστηρίζουν πως τα κουτιά θα έπρεπε να περιέχουν 30 χάπια.
Πριν από κάνα χρόνο, η μέγιστη (!!!) εφημερίδα ΤΟ ΘΕΜΑ, σε τεράστιο, δισέλιδο άρθρο (!!!) έγραψε πως οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπίμως φτιάχνουν συσκευασίες των 28 ή 14 δισκίων ώστε να μην καλύπτεται ο μήνας και ο ασθενής να αναγκάζεται να αγοράζει από μόνος του κουτιά για να καλύψει τα κενά!!!!!!!!!

Το λοιπόν, φίλτατοι ασθενείς και ανενημέρωτοι «δημοσιογράφοι», η λογική που εφαρμόζεται στις συσκευασίες των φαρμάκων στο εξωτερικό, και που στην Ελλάδα… τρία πουλάκια κάθονται, είναι η εξής:

-Ποιος παίρνει τα φάρμακα;
-Συνήθως οι ηλικιωμένοι.
-Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα των ηλικιωμένων;
-Το ότι ξεχνούν, γενικώς, και συχνά πυκνά είτε παραλείπουν να πάρουν τα χάπια τους είτε, νομίζοντας πως δεν τα έχουν πάρει, τα παίρνουν διπλά!
-Τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί αυτό;
-Θα πρέπει να φτιάχνουμε τα φάρμακα με τέτοιο τρόπο ώστε ο γέροντας και η γερόντισσα να ξέρουν αν έχουν πάρει το χάπι της ημέρας ή όχι.
-Και πώς θα το κάνουμε αυτό;
-Με το να βάζουμε πίσω από τα χάπια ένα τύπο ημερολογίου, ώστε κάθε χάπι να αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη μέρα, ξεκινώντας από Δευτέρα έως και Κυριακή. Έτσι, όταν ο ηλικιωμένος ανοίγει ένα καινούργιο κουτί με χάπια θα ξεκινά να τα παίρνει ανάλογα με την ημέρα. Π.χ. Ας υποθέσουμε πως ο παππούς ανοίγει το κουτί την Τρίτη· θα πάρει το χάπι που πίσω του γράφει «Τρίτη», την επομένη θα πάρει το χάπι που πίσω του γράφει Τετάρτη και ούτω κάθ’ εξής, ώστε, αν ένα βράδυ αναρωτηθεί: «Ορέ γυναίκα, το πήρα το πιεσοχάπι σήμερα;», να μπορεί να κοιτάξει το ημερολογιάκι για να πάρει την απάντησή του.
-Πόσα χάπια θα έχει το κάθε κουτί;
-Αφού τα χάπια θα αντιστοιχούν στις ημέρες της εβδομάδας, θα τα τοποθετήσουμε ανά εβδομάδα, οπότε το κάθε κουτί μπορεί να έχει μέσα του είτε 7, είτε 14, είτε 28 χάπια.

Συμπέρασμα;
Αυτός είναι ο λόγος που τα κουτιά των φαρμάκων έχουν 14 ή 28 χάπια και όχι η ανάγκη των εταιρειών να αναγκάσουν (!!!) τον άρρωστο να αγοράσει κι άλλο ένα κουτί για να καλύψει τα κενά του μήνα!!!
ΕΛΕΟΣ!
Θα έπρεπε λοιπόν, να επιβάλλεται σε ΟΛΕΣ τις φαρμακευτικές εταιρείες να φτιάχνουν συσκευασίες των 7 ή 14 ή 28 δισκίων και πίσω από κάθε χάπι να αναγράφεται από μία ημέρα της εβδομάδας.
Η συσκευασία των 30 είναι κατασκεύασμα που δείχνει πως οι εταιρείες που το παρασκευάζουν δεν έχουν γνώση της λογικής που έχει ο σχεδιασμός της συσκευασίας ενός φαρμάκου.
Η συσκευασίες των 20 ή των 40 δισκίων δείχνουν πως οι εταιρείες που τις παρασκευάζουν δεν έχουν καμία απολύτως λογική!

Όλα πρέπει να είναι πολλαπλάσια του εφτά, εκτός βέβαια από τα φάρμακα που δεν αφορούν χρόνιες θεραπευτικές αγωγές (π.χ. παυσίπονα, αντιπυρετικά, κ.λ.π.)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: