Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Νεφρολιθίαση ή λεμφαδενίτιδα; (προσωπικό αρχείο)

Σου δείχνω ένα τμήμα από μία εκ των ακτινογραφιών της πυελογραφίας όπου φαίνεται πως τα ασβεστωμένα μορφώματα ουδεμία σχέση έχουν με το πυελοκαλυκικό σύστημα του νεφρού.
Πρόκειται περί ασβεστωμένων μεσεντέριων λεμφαδένων, εικόνα πιθανά απότοκος κάποιας παλιάς μεσεντέριας λεμφαδενίτιδας.
(Στο παρελθόν η ασθενής είχε χειρουργηθεί για οξεία σκωληκοειδίτιδα χωρίς βέβαια να υπάρχουν αρχεία από το χειρουργείο για να μπορούμε να διαπιστώσουμε αν επρόκειτο για μία πραγματικά φλεγμαίνουσα σκωληκοειδή απόφυση ή μήπως ήταν μια μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα -είναι γνωστό πως η διαφορική διάγνωση των δύο καταστάσεων δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα δυσκολίας διαφοροδιάγνωσης καθώς οι ασβεστωμένοι μεσεντέριοι λεμφαδένες εντοπίζονται αριστερά αλλά το αναφέρω ως βιβλιογραφικό δεδομένο).
Φυσικά, η ασθενής δεν υποβλήθηκε στην φραγκομαζώχτρα λιθοτριψία και όλα της βαίνουν καλώς.
Υ.Γ. για νέους συναδέλφους:
1ον Έλεγξε δις και τρις και τετράκις αν χρειαστεί κάθε τι που πρόκειται να οδηγήσει τον ασθενή σου σε μεθόδους επεμβατικές ή, έστω, σε πρακτικές που θα ταλαιπωρήσουν τον ασθενή σου.
2ον Αν κάτι δεν γνωρίζεις ρώτα, ρώτα, ρώτα μέχρι να μάθεις για να είσαι σίγουρος για την τελική σου απόφαση. Οι ερωτήσεις δεν είναι ποτέ ανόητες... οι απαντήσεις είναι αυτές που συνήθως είναι ανόητες, έστω κι αν ξεστομίζονται με έπαρση και περισσή αυτοπεποίθηση από αυτόν που απαντά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: