Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αυξημένο ουρικό οξύ;

Οι καινούργιες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας έχουν αλλάξει εντελώς τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Κατ' αρχήν γνωρίζουμε πλέον πως η επιθυμητή τιμή του ουρικού οξέος στο αίμα είναι μικρότερη των 6mg/dl και αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η συγκέντρωση είναι η μέγιστη συγκέντρωση ουρικού οξέος που μπορεί να διαλυθεί στο πλάσμα. Ό,τι περισσότερο κυκλοφορεί σε αδιάλυτη μορφή και τείνει να καθιζάνει στους ιστούς δημιουργώντας προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάθε άνθρωπος με ουρικό μεγαλύτερο από 6 θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεκινούμε θεραπεία με κάθε τιμή μεγαλύτερη του 6. Τουναντίον, οι νέες οδηγίες θέτουν ως όριο για την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής τα 12 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δεκατόλιτρο με εξαίρεση ανθρώπους που ήδη έχουν ουρική νόσο (νεφρολιθίαση, ουρικούς τόφους, ουρική αρθρίτιδα). Υπάρχουν επίσης κάποιες καταστάσεις στις οποίες η πιθανότητα εμφάνισης ουρικής νόσου είναι πολύ μεγάλη και εκεί χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή αλλά αυτά είναι θέματα που θα τα αποφασίσει ο ενημερωμένος ιατρός.
Με βάση όλα τα σύγχρονα δεδομένα πρέπει να ξέρεις πως το πιο βασικό θέμα στην αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας δεν είναι η πιστή εφαρμογή ενός διαιτολογίου αλλά τα εξής απλά:
1. Πίνε πολλά υγρά, τόσα ώστε να μην αφυδατώνεσαι.
2. Μην πίνεις μπύρα καθώς η μπύρα αυξάνει τον κίνδυνο νόσου από ουρικό πάρα πάρα πολύ. Πολύ μικρότερη σημασία έχουν τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, τα οποία μπορείς να τα καταναλώνεις με μέτρο, και καμμία σημασία δεν έχει το κρασί, αρκεί να μην είσαι αλκοολικός.
3. Να αποφεύγεις την υπερκατανάλωση θαλασσινών.
Το κυριότερο αίτιο των προβλημάτων που προκύπτουν από το αυξημένο ουρικό οξύ δεν οφείλονται επουδενή στην αύξησή του από τη διατροφή σου αλλά από το γεγονός ότι ο οργανισμός σου δεν μπορεί να αποβάλλει το ουρικό οξύ.

Δυστυχώς η πλειοψηφία των γιατρών δεν είναι ενήμεροι για τις καινούργιες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας και προστρέχουν στο να δώσουν φάρμακα με το που θα δουν μια τιμή αυξημένη. Αυτό είναι λάθος και οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές γιατί τα διαθέσιμα φάρμακα είναι και αυτά επικίνδυνα καθώς μπορούν να προκαλέσουν από αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι αιματολογικά προβλήματα, έως και διάμεσες νεφροπάθειες ή και θάνατο από ένα όχι συχνό αλλά υπαρκτό σύνδρομο που προκαλούν αυτά.
Να ξέρεις πως αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα αλλά η ουρική νόσος αυτή καθ' αυτή και αυτός είναι και ο λόγος που αν δεν έχεις άλλα προβλήματα δεν πρέπει να παίρνεις φάρμακα αν το ουρικό σου δεν είναι μεγαλύτερο από 12!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να αναζητήσεις τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ουρικής νόσου.
Υ.Γ.
Αν είστε παχύς ή παχιά και ξεκινήσετε δίαιτα, θα πρέπει η απώλεια του βάρους να είναι σταδιακή, γιατί αν χάσετε γρήγορα βάρος, το ουρικό θα ανέβει πολύ και θα ‘χετε πρόβλημα! Οπότε, καλό θα είναι ή να κάνετε υπομονή –δεν χρειάζεται να μοιάσετε στην Πετρούλα μέσα σε ένα μήνα, ή να επισκεφτείτε έναν κλινικό διαιτολόγο. Το τονίζω το «κλινικός διαιτολόγος», γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν τελειώσει μια δύσκολη πανεπιστημιακή σχολή, και δεν πρέπει να τους τρώνε τη δουλειά κάποιοι φερόμενοι ως διατροφολόγοι, που διάβασαν έξι μήνες με ένα χρόνο σε ιδιωτική σχολή, πλήρωσαν έναν δημοσιογράφο και τώρα διαφημίζονται στα κανάλια ως ειδήμονες –(Ελλαδάρα)! Και φυσικά να αποφύγετε πάση θυσία τους γιατρούς που αυτοαποκαλούνται διαιτολόγοι, γιατί κανείς γιατρός δεν έχει τη χρονική δυνατότητα να σπουδάσει τα επιπλέον τέσσερα χρόνια που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί κάποιος ως «ειδικός σε θέματα διατροφής» ή, το άλλο, το πιο τρανταχτό «υπεύθυνος ιατρείου παχυσαρκίας»! Για όνομα! Μόνο ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ!

Υ.Γ.2
Αν παίρνετε χάπια για την πίεση, ενδέχεται κάποιο από αυτά να σας ανεβάζει το ουρικό οξύ, όπως για παράδειγμα κάποιο διουρητικό ή κάποιο φάρμακο της κατηγορίας των β-αποκλειστών! Αν σε μπέρδεψα, μίλα με τον γιατρό σου, γιατί έτσι κι αλλιώς αυτό πρέπει να κάνεις στο τέλος τέλος, και δεν πρέπει να ακούς εμένα που φλυαρώ ενώ ξεκίνησα απλά και μόνο να σου γράψω πέντε απλές οδηγίες για το φαγητό σου.

Υ.Γ.3
Αν έχεις ήδη ουρική νόσο και πρέπει να παίρνεις φάρμακο, να ξέρεις πως η πλειοψηφία των ασθενών δεν παίρνουν τη σωστή δόση φαρμάκου και αυτό γιατί ο γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο και δεν λαμβάνει υπόψη του τον στόχο της αγωγής -ο στόχος είναι να πέσει το ουρικό κάτω από 6 και να παραμείνει κάτω από 6. Συχνά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αυξάνουμε τη δόση του φαρμάκου μέχρι επίτευξης του στόχου. Το συνήθως συνταγογραφούμενο φάρμακο, η αλλοπουρινόλη ή αλλιώς Zyloric, δίνεται σε δόση μέχρι 300 χιλιοστά του γραμμαρίου ενώ αυτό θα πρέπει να αυξηθεί μέχρι τα 900 αν δεν πετύχουμε το στόχο μας! Κανείς βέβαια γιατρός δεν συστείνει τόσο μεγάλη δόση από το φόβο των παρενεργειών και αυτός είναι ο λόγος που η πλειοψηφία των ασθενών υποθεραπεύεται. Ευτυχώς μας προέκυξε ένα καινούργιο φάρμακο, που φαίνεται πως στην απλή δοσολογία του, αυτή των 80 χιλιοστών του γραμμαρίου, πετυχαίνει υψηλά ποσοστά επίτευξης του θεραπευτικού στόχου με πολύ μικρότερες παρενέργειες από την αλλοπουρινόλη.

1 σχόλιο:

Amfiali είπε...

θερμές ευχαριστίες για τις πληροφορίες, αλλά ποιό είναι το νέο φάρμακο δεν το αναφέρετε, ίσως για λόγους ευνόητους. Ποιά είναι η γνώμη σας για το febuxostat 80 mg? Ερωτώ επειδή σε δύο αιματολογικές εξετάσεις μου εντός μηνός τα πάντα ήταν φυσιολογικά (αν και ο στόχος ήταν να ελεγχθεί ο θυρεοειδής)εκτός από το ουρικό οξύ που από 8,2 ανέβηκε σε 8,5 και ο παθολόγος μου έγραψε να πίνω ένα δισκίο από το πιο πάνω φάρμακο κάθε 2 μέρες. Έχω ζημιές στις αρθρώσεις από ηλικίας 28 ετών μέχρι τώρα που είμαι 65.
Ευχαριστώ για την όποια απάντησή σας. Χ.Μ.Κ.